Паста со кобасици: Италијански рецепт за превкусен ручек под половина час

19 септември, 20220

Лесно можете да направите брз ручек или вечера од свежи колбаси. Отстранете го капакот и пропржете и додадете зеленчук како домати и спанаќ и послужете со тестенини. Ваквите јадења се особено популарни во италијанската кујна бидејќи брзо се подготвуваат, а со неколку квалитетни состојки лесно можете да добиете вкусен оброк.

Состојки:

400 гр тестенини
1 мал кромид
3 чешниња лук
400 гр свежи колбаси
2 супени лажици маслиново масло
1/4 лажичка мелен црвен пипер
750 гр кора
85 гр млад спанаќ
Пармезан за посипување
сол, бибер

Подготовка:

Сварете големо тенџере со солена вода. Исечете го кромидот и лукот. Извадете ја обвивката од колбасите.
Загрејте 2 лажици маслиново масло во голема тава, додадете го кромидот и пржете додека не омекне и проѕирно. Додадете го лукот и мелената пиперка и пржете додека не замириса, 30 секунди до минута.
Додадете го колбасот и пропржете го, сечкајќи го месото на ситни парчиња со процесор за храна, додека не се свари, околу 6 минути. Истурете ги пелатите, посолете и бибер, измешајте и варете додека не зоврие. Намалете ја топлината и варете нежно, повремено мешајќи. Ставете ги тестенините во топла вода и исцедете ги кога ќе се сварат. Зачувајте неколку лажици вода.
Измешајте ги тестенините со сосот и додадете ги спанаќот и водата за готвење по потреба и мешајте додека не овенат, до 2 минути. Послужете ги обилно посипани со пармезан.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *