Супата која Грците ја обожаваат: Рецепт за фантазија од пилешко и жолчки од јајца со лимон

2 март, 20220
62241097-avgolemono-juha-grcka

Авголемоно е грчки сос направен од густин, јајца и лимон, а своето име го дели со фината пилешка супа што служи како основа. Идеален е за подготовка кога имате вишок на печено или варено пилешко, а ви се јаде нешто брзо подготвено, топло и неодоливо на лажица. Кремастата нота која супата ја должи на жолчките, како и миризливиот лимон се причините поради кои Грците ја обожаваат.

Состојки за грчка супа:

½ чаши ситно сечкани моркови
½ чаши ситно сечкан целер
1 млад кромид
2 чешниња лук
8 чаши пилешка супа
2 ловорови листови
1 шолја ориз
2 парчиња варени пилешки гради
½ чаши свежо исцеден сок од лимон
2 големи јајца
маслиново масло
магдонос за декорација
сол, бибер

Подготовка:

Во тенџере, загрејте 1 лажица маслиново масло на средна топлина. Додадете сечкани моркови, целер и кромид, промешајте и додадете сецкан лук.

Додадете пилешка супа и ловоров лист и зголемете ја топлината. Откако ќе зоврие додадете го оризот, сол и бибер. Намалете ја топлината на средно и варете 20 минути или додека оризот не омекне. Потоа измешајте го свареното пилешко поделено на тестенини или исечено на парчиња.

За да го подготвите сосот од јајца и лимон, измешајте ги сокот од лимон и јајца во сад. Мешајќи, додадете 2 лажици топла супа за да ги смирите јајцата. Кога целосно ќе се соедини, додадете го сосот во пилешката супа и промешајте. Веднаш тргнете го од оган.

Украсете со свеж магдонос по желба.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi