Што е УЛТРА ПРЕРАБОТЕНА ХРАНА и кои намирници спаѓаат во оваа категорија?

25 септември, 20220
ultrapreradjena-hrana-1-910x512

Ултра-обработената храна е категорија на НОВА системот за класификација на храната, кој е дизајниран од истражувачи од Центарот за епидемиолошки студии за здравје и исхрана на Факултетот за јавно здравје на Универзитетот во Сао Паоло во Бразил. Ултра-обработена храна се однесува на производи направени во индустриско опкружување од состојки кои се главно или целосно направени во лабораторија или извлечени од храна, а се најде во фокусот на истражувањето бидејќи е докажано дека таквата храна предизвикува срцеви заболувања, рак и смрт. Анализите покажаа и дека ултра-обработената храна е причина за зголемување на телесната тежина, особено кај жените.

Што спаѓа во категоријата на ултра-обработена храна?

Системот НОВА ја класифицира храната во четири различни групи:

Група 1: непреработена или минимално обработена храна
Група 2: преработени кулинарски состојки (масла, масти, сол и шеќер)
Група 3: преработена храна
Група 4: ултра-обработена храна.

Општо земено, ултра-обработена храна може да се идентификува во производот ако барем една ставка во списокот со состојки е карактеристична за групата ултра-обработена храна, која е дефинирана на следниов начин:

– состојки кои најчесто се наоѓаат во преработената храна, како што се шеќери, масти и конзерванси
– адитиви дизајнирани да имитираат природна непреработена храна
– засилувачи на вкус, бои и други адитиви
– состојки направени со синтетизирање на состојките на храната, како што се малтодекстрин, сируп од пченка со висока фруктоза, – модифициран скроб и хидрогенизирани масти.

Примери на ултра-обработена храна се:

газирани пијалоци и засладени сокови
спортски и енергетски пијалоци
енергетски шипки (бар)
инстант крем чорби и супи
маргарин
масовно произведен и пакуван леб и пекарски производи направени од хидрогенизирани масти, шеќери и адитиви
однапред подготвени оброци како пица, виршли, медалјони од пилешко и рибни стапчиња
формула за доенчиња
пијалоци за замена на оброци
сладолед
бонбони
овошен, засладен јогурт.

Д-р Фанг Фанг Џанг, професор на Универзитетот Тафтс и еден од авторите на студијата за колоректален карцином не потсетува дека ултра-обработената храна вклучува преработено месо, кое има малку диетални влакна.

„Ултра-преработената храна е исто така енергетски густа и содржи високо ниво на додадени шеќери, кои придонесуваат за дебелина, познат фактор на ризик за колоректален карцином“, рече д-р Џанг, наведувајќи дека овој факт ги мотивирал научниците да ја проучат врската помеѓу ултра- консумација на преработена храна и ризик.од рак на дебелото црево кај возрасната популација.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *