Кој се осмелува? Европскиот вулкан во кој можете да се спуштите со лифт до длабочина од 120 метри

24 септември, 20230
62628026-vulkan-thrihnukagigur (1)

Изгаснатиот вулкан Трихнукагигур се наоѓа во планинскиот венец Блафјол на западниот дел на Исланд. Поради близината до главниот град (од Рејкјавик тука можете да стигнете со автомобил за половина час), спектакуларната природа, скијачките одморалишта и геолошките чуда, оваа област е исклучително популарна меѓу рекреативците, планинарите, спелеолозите и ловците на поларната светлина.

Thrihnukagigur се разликува од другите исландски вулкани, а тука има неколку – во кои можете да влезете. И тоа не е само да ѕиркате преку работ и да дозволите нозете да ви висат во дупката – не, вие се спуштате во лифт до длабочина од 120 метри до самото срце на вулканот.

Подобро би било веднаш некаде да ги запишете координатите 63.9985, -21.6990, за да ви бидат при рака кога сте во близина. Откако ќе го оставите автомобилот на паркингот Blue Mountain, ќе стигнете до вулканот по едночасовно умерено напорно пешачење. За да стигнете до почетната точка за спуштање во вулканот, треба да поминете огромно поле со лава.

Поминаа 4.000 години од последната ерупција на Трихнукагигур и нема знаци за ерупција во блиска иднина, така што не треба да се грижите за тој дел. Вулканот беше отворен за јавноста во 2012 година, меѓу другото, благодарение на големите напори на спелеологот Арни Б. Стефансон, кој го откри во 1974 година.

Огромниот резервоар на магма, таканареченото срце на вулканот, збуни многу научници. Имено, во него немало изладена лава како во другите вулкани. Како некој да го отворил капачето и таа истекла. Научната верзија отприлика гласи така, дека лавата едноставно се повлекла во земјата. Најверојатно протокот на лава низ подземните канали е причината поради која овој вулкан не еруптирал толку долго – кон надвор.

Стефансон на својот вулкан му го дал името Thrihnukagigur, што значи „три кратери“. Тие три кратери се истакнати знаменитости во заштитеното подрачје на паркот Блафјол.

Најиспакнатиот кон североисток е малиот пепеласт конус, кој се издига на околу 35 метри од земјата, со отвор во облик на инка широк околу 4 × 4 метри – а влезот во оваа исландска подземна авантура чини 327 евра по лице.

Лифтот што го користите за да се спуштите во вулканот е отворен лифтски систем како оние што ги креваат чистачите на прозорците. Кошница за 6-7 лица е поврзана со кран што се поставува над отворот на кратерот. Патувањето од 120 метри трае околу 6 минути. Секој што ќе се спушти во кратерот ќе биде обезбеден со ремен и мора да носи шлем, а неколку обучени и искусни водичи постојано ги придружуваат посетителите.

И покрај високата цена, ова „возење“ е оценето како една од петте највозбудливи вулкански тури во Исланд. Вулканот е отворен за посетители од мај до октомври.

Кратерот ги остава без здив речиси сите што се спуштаат. Покрај импресивната големина, боите во неверојатни палети се прелеваат по неговите ѕидови. Ова се случува поради минералите што останале по последната ерупција, а убавината на ваквата ретка геолошка појава привлекла многу научници.

Покрај визуелниот впечаток, вулканот Трихнукагигур може да се пофали и со одлична акустика, па не е невообичаено овде да се одржуваат концерти. Покрај локалните бендови, тој ја освои и музичарката Чајна Морено од Deftones, која одржа концерт во вулканот на музичкиот фестивал Secret Solstice во 2016 година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi