Дали некогаш сте се запрашале зошто ножевите за јадење имаат заоблен врв? Историјата има одговор и на тоа прашање. Кој знае како би изгледале ножевите со кои се мачка путер или џем врз лебот да не бил кардиналот Ришелје (Арман Жан ду Плесис), кој живеел во 17 век и бил првиот министер во Државниот совет на Луј XIII . Дотогаш ножевите имале зашилени врвови.
Ришелје, чувствителен кога е во прашање храната и етикетата на трпезата, во една прилика му се спротивставил на еден гостин кој решил да го употреби врвот на ножот за да ги извади остатоците од храна меѓу забите. На кардиналот му здодеало грубото однесување – од ставање ножеви во месо и друга храна кога на гостите им требале слободни раце, до вадење на остатоци од предните заби. Тој им рекол на слугите да се ослободат од сите зашилени ножеви и да ги заменат со заоблени.
Набргу потоа, францускиот крал Луј XIV ги забранил шилестите ножеви – на масата, како и на оружјето – за да се обиде да стави крај на заедничкото насилство од тоа време, што дополнително ја зацементирало позицијата на ножот за маса со кружен врв како претпочитана форма на прибор за јадење.
Овој стил набрзо се проширил во Франција, а потоа и во голем дел од западниот свет. До деветнаесеттиот век, на многу места станало невозможно да се забоде грашок на нож. Со текот на времето, обликот на ножот за јадење се променил. Станал малку поширок за да може храната од чинијата полесно да стигне до виљушката и парчето леб со еден потег да се намачка.
Затоа, следниот пат кога ќе земете нож, сетете се на кардиналот кој ја променил историјата.