Овие ситници може да ви го олеснат патувањето во Египет: Корисни совети за безбеден престој

5 јуни, 20230
tan2023-03-02124122075-830x0

Одењето на која било дестинација, особено ако не сте имале можност да ја посетите земјата во која се наоѓа, бара одредена подготовка во форма на информации.

Важно е да се прилагодиме, особено кога станува збор за дестинации во земји кои имаат различна култура од нашата.

Карактеризиран како една од најстарите земји во светот, Египет често се наоѓа на мапата на многу туристи. Дел се должи на се поразвиените одморалишта, дел се должи на историскиот и археолошкиот потенцијал што го има земјата.

Сепак, колку и да сакате да се впуштите во авантурата на крстарење по Нил, запознавање на Каиро или посета на древните пирамиди, треба да имате на ум некои основни правила кои важат во оваа земја.

Туристите се туристи, но…

Како традиционална муслиманска земја, Египет се карактеризира со различна култура и начин на живот. Иако нема обврска, сепак би било соодветно да се придржувате до традиционалниот стил на облекување, особено кога станува збор за припадничките на понежниот пол.

Каиро

Пожелен е конзервативен стил на облекување, особено во Каиро, каде што не би било соодветно да се шетате со „голи рамења или голи нозе“, посочува „Travelpulse“.

Туристките немаат обврска да носат хиџаб или да ја покриваат главата на кој било друг начин, освен при посета на исламско место за богослужба. Имено, доколку сакаат да посетат некоја од џамиите како туристи, неминовно мора да ја покријат главата со шал.

Уште неколку забелешки

Јавниот транспортен систем во Египет може да се окарактеризира како сигурен. При посета на Каиро, нема страв од користење на метрото, особено затоа што се смета за „најефикасна форма на локален транспорт“.

Иако масри, или колоквијален арапски, е доминантен јазик на локалното население, официјален јазик во земјата е арапскиот, при што многу жители користат и англиски, што им олеснува на туристите да го пронајдат својот пат.

Зимската сезона во Египет трае од ноември до јануари, додека летната сезона трае од мај до септември. Освен високите температури, летниот период во Египет вообичаено се карактеризира и со отсуство на врнежи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort - Korsan taksi -

https://finandearth.com/