Дали парабените се навистина толку штетни или е тоа уште еден beauty мит?

20 јуни, 20240
Art-5436-1900

Денес, потрошувачите се повеќе се свесни за состојките што ги нанесуваат на нивната кожа. Ова е секако голем плус, па на сите ни е повеќе или помалку јасно дека има неколку што мора да ги избегнеме. Меѓу најозлогласените состојки се парабените, но дали некогаш сте се запрашале што им донело толку лоша репутација?

Што се парабени?

Парабените се широко користени во козметичките, фармацевтските, па дури и во прехранбените производи. Тие се вклучени во производите за да го продолжат рокот на траење и да го спречат растот на бактерии и мувла. Хемиски, тие се естери на р-хидроксибензоева киселина, а вообичаените типови на парабени вклучуваат метилпарабен, бутилпарабен и пропилпарабен.

Зошто ги сметаме за штетни?

Главната грижа при користењето на парабени е нивната способност да навлезат во кожата и да се акумулираат во телото. Така, постојат неколку шпекулации дека парабените може да придонесат за развој на рак, а дополнително, долготрајната изложеност на парабени може да предизвика чувствителност на кожата и алергиски реакции кај некои поединци. Поради сето горенаведено, многу брендови за нега на кожа ги елиминираа парабените од нивните формулации, па често го истакнуваат статусот „без парабен“ на нивното пакување како една од главните продажни места.

Дали се навистина толку опасни?

Сите гореспоменатите контроверзии за парабените произлегуваат од студиите кои користеле високи концентрации на парабени, повеќе од дозволеното во козметиката. Козметичките производи содржат помалку од 1% парабени, па иако е важно да се внимава, доказите за таквата штетност на овие производи во козметиката не се со сигурност потврдени. Како и да е, едно е сигурно, а тоа е дека парабените навистина имаат штетно влијание врз околината, особено морето.

Додека дебатата за штетноста на парабените продолжува, од клучно значење е брендовите да обезбедат детални информации за состојките што се наоѓаат во нивните производи, што не е секогаш случај. Всушност, сите сме под влијание на „зелено перење“, па затоа е клучно да ја разбереме етикетата на производот и реалните ризици кои одредени состојки ги имаат врз нашето здравје и околината. Иако загрижува присуството на парабени во производите за нега на кожата, производите без парабен не се единствениот фактор за одредување на нивната безбедност и ефикасност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma