Истурало 85 дена по ред: Ова е најдождливиот град во Европа

11 јуни, 20240
62603516-bergen-u-norveskoj-je-najkisovitiji-grad-u-europi (2)

Интернет пребарувачот за изнајмување сместување Holidu ги анализираше најврнежливите градови во Европа. Користејќи ги податоците од апликацијата World Weather Online, тие ги рангираа градовите врз основа на просечниот број на врнежливи денови месечно, како и статистиката за просечните дневни врнежи.

Со оглед на тоа што Берген има просечно 12,7 врнежливи денови месечно и 8,8 милиметри врнежи дневно, вториот најголем град во Норвешка е прогласен за најврнежлив град во Европа.

Туристичкиот одбор на градот Берген често спомнува дожд во своите маркетиншки активности, па дури и го ставаат на разгледниците. Норвежаните не се плашат од дожд – на крајот на краиштата, тие не веруваат дека има лошо време, само лошо облечена личност.

Напротив, тие ги охрабруваат сите заинтересирани да ги посетат без разлика на временската прогноза – од нивните прекрасни паркови и фјордови до интересни музеи и галерии.

Зошто врне толку многу дожд во Берген?

Берген има единствена географска положба. Се наоѓа на југозападниот дел на Норвешка на брегот на Северното Море и е опкружен со седум планини, што го прави ранлив на долги и обилни врнежи.

Најдолгото континуирано дождливо време во Берген е забележано на крајот на 2006 година и почетокот на 2007 година. Дожд врнело дури 85 дена по ред – од 29 октомври до 21 јануари. Најдолгата континуирана сезона на дождови во летните месеци се случила во 1952 година, кога врнело непрекинато од 1 до 24 јуни.

Кога да го посетите Берген?

Кога е најдобро време за посета на Берген? Одговорот на тоа прашање зависи од тоа какви се вашите планови, но веднаш треба да знаете дека ниту една сезона не е особено сушна.

Во просек, Берген има најмалку дожд во јуни, а најмногу во октомври. Просечната температура во текот на летото се движи од 9,9 до 20,7 степени Целзиусови – со тоа што јули е најтопол месец. Во зима очекувајте силен ветер, малку снег и просечни температури од -0,1 до -4,9 Целзиусови степени.

Ако имате шанса да го посетите Берген, искористете ја. Само не заборавајте да понесете чадор.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma