Најтоплото место на Земјата: Долината во која горело со 56,7 степени Целзиусови

24 јуни, 20240
62847038-dolina-smrti-u-kaliforniji-sad

Долината на смртта или Death Valley опфаќа 7.800 квадратни километри во северниот дел на пустината Мохаве во Калифорнија. Долга е 225 километри и широка од 8 до 24 километри.

Тоа е и најсувото место во Соединетите Американски Држави – таму годишно паѓаат во просек само 40 милиметри врнежи.

Долината на смртта го добила своето име во 1849 година за време на златната треска, односно откако група истражувачи во потрага по овој скапоцен метал доживеале несреќен крај поради високите температури, недостатокот на вода и храна.

Највисока измерена температура

Највисоката температура во историјата е измерена во Долината на смртта, или така тврди познатата Гинисова книга на рекорди. Светскиот рекорд се случи на 10 јули 1913 година во Фурнас Крик и изнесуваше 56,7 степени Целзиусови.

Furnace Creek се смета за најтоплото место на Земјата со просечни летни температури од 46 Целзиусови степени. Температурата на почвата е уште поголема – мерењето направено на 15 јули 1972 година покажало дека е дури 93 степени Целзиусови.

И покрај безмилосните услови за живот, луѓето ја населувале Долината на смртта уште пред 9.000 години. Во изминатиот милениум бил дом на племето Тимбиша Шошони или Панаминте.

Таа е дом на повеќе од илјада растенија, 300 видови птици, околу педесет цицачи како американскиот муфлон и пума и околу триесет видови влекачи.

Исто така, треба да се забележи дека ова е област на големи контрасти. Иако доминираат областите на исушена земја, наслаги на сол и пустински дини, ќе најдете и 600 извори и езера.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma