ПРОМЕНАТА НА ВРЕМЕТО ВЛИЈАЕ НА ЗДРАВЈЕТО: Од главоболки до срцев удар, обрнете внимание на овие симптоми

2 април, 20240
Screenshot_1

Времето значително се промени во последните години. Има се повеќе и повеќе нагли временски промени, кога температурите се намалуваат или покачуваат за 20 степени за само еден ден, па токму тогаш најчесто ја чувствуваме таа позната тежина.

 

 

 

 

Симптомите и поплаките кои ги чувствуваме при временските промени се нарекуваат метеоропатија, а луѓето кои страдаат од нив се метеоропати. Уште во 400 година п.н.е., Хипократ тврдел дека кој сака да студира медицина мора да ги земе предвид и годишните времиња, температурите и квалитетот на водата за пиење – околностите во кои живее пациентот. Тоа значи и дека верувал дека има одредено влијание на времето врз здравјето.

 

Постојат неколку групи на пациенти кои се доста чувствителни на временските промени. Страдаат од ревматизам, астма, срцеви проблеми, пред се ангина пекторис и висок крвен притисок, чиреви на дванаесеттото палачно црево и желудникот, психоза и други психички проблеми. Лекарите посочуваат дека астматичарот чувствува и реагира во период од три до 48 часа пред да дојде до ненадејна промена на температурата и затоа е добро да се знае биопрогнозата, врз основа на која лекарот дава совети како да добие во текот на претстојниот период што е можно побезболно.

 

Што, меѓу другото, се случува со нашиот организам кога се менува времето?

 

Промени во крвниот притисок

 

Вашиот крвен притисок може да варира од повеќе причини, вклучувајќи го и времето. Имено, кога има нагли промени на времето, има и промени во притисокот, а тоа директно влијае на нашиот организам. Под влијание на високите температури, крвните садови се шират, што може да доведе до пад на крвниот притисок. При ниски температури крвните садови се стеснуваат, што може да влијае на зголемување на крвниот притисок.

 

Главоболка

 

Луѓето кои обично се склони кон главоболки тешко се справуваат со ненадејните и екстремни временски промени. Нападите на мигрена се исто така чести.

 

Проблеми со спиењето

 

Времето влијае и на нашиот сон. Во лето поради високите температури се случува да не можеме да заспиеме, додека наесен почнуваме да спиеме подолго. Истражувањето објавено во Journal of Psychosomatic Research покажа дека во текот на октомври, односно во текот на есента, испитаниците спиеле до три часа подолго отколку во кое било друго време од годината. За жал, тоа не значи дека сме поодморени. Испитаниците не се чувствувале подобро и поенергично, напротив, биле поуморни отколку кога спиеле помалку.

 

Зголемен број на срцеви удари

 

Кога температурите се пониски, крвта тече побавно низ нашите вени, а тоа влијае на срцето. За жал, ризикот од срцев удар се зголемува во постудените денови.

 

Проблеми со дишењето

 

Екстремно високите или ниските температури имаат негативен ефект врз нашиот респираторен систем, па немојте да се изненадите ако имате проблеми со дишењето.

 

Ослабен имунитет

 

Ненадејните и екстремни временски промени се директен удар за имунолошкиот систем, па немојте да се чудите ако настинете кога температурата ќе падне.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi