Кога се готви многу, кујнските крпи често се користат неколку пати на ден и доаѓаат во контакт со разни намирници.
Затоа треба да се менуваат најмалку еднаш неделно, по можност два пати. Ова ќе спречи пренос на бактерии од нив во садовите.
На која температура се мијат кујнските крпи?
Кујнските крпи треба да се мијат на минимум 40 Целзиусови степени за да се убијат бактериите. Но, тоа обично не е доволно, па затоа се препорачува да се мијат кујнските ткаенини и оние за чистење, како и пешкирите, постелнината и долната облека на температура од најмалку 60 степени. Перењето на 90 степени има смисла само за акутни заразни болести или за луѓе со ослабен имунолошки систем.
Кои алишта не треба да се перат со кујнски крпи?
Бидејќи микробите од храната, како што е салмонелата, може да се најдат на кујнскиот текстил, крпите за чај или крпите за садови секогаш треба да се мијат посебно. Кујнските крпи мора да се перат на повисоки температури отколку, на пример, фармерки или елеци направени од фина волна. Затоа, кујнските крпи најдобро се мијат посебно.