Колач кој ќе ве освои: Највкусните кремасти млечни коцки

14 јануари, 20150
1

Состојки:

Кора:

6 јајца

6 лажици брашно

6 лажици шеќер

1 ванилин шеќер

1 прашок за пециво

4 лажици какао

6 лажици врела вода

голема чаша млеко за прелив на кората

Чоколаден прелив:

10 дкг млечна чоколада

10 дкг чоколадо за готвење

5 лажици млеко

4 лажици шеќер во прав

15 дкг маргарин

Крем:

1 литар млеко

7 лажици густин

4 лажици шеќер

1 ванилин шеќер

15 дкг маргарин

10 дкг шеќер во прав

Подготовка:

Одвојте ги белките од жолчките и со миксер изматете ги жолчките и шеќерот. Постепено додавајте ги останатите состојки, а на крај снег од белки. Се пече во голем сад на хартија за печење 25 мин на 180 степени. Печената кора се превртува од лимот, се вади хартијата, се лади и се сече на два идентични дела .

Крем:

Од предвидената количина млека одвојте 1,5 дл и измешајте го со густин и шеќер. Останатото млеко ставете го да зоврите, па во садот додадете го и млекото со густин и шеќер. Се вари додека не се згусне. Кога кремот ќе се олади му се додава матениот маргарин со шеќер во прав.

Чоколаден прелив:

Се меша чоколадата, маргаринот, шеќер и млеко па овие состојки се ставаат на слаб оган и се меша постојано додека не се соединат.

Првиот дел од кората се потопува со млеко, се премачкува со бел крем, врз кремот се додава чоколаден прелив, потоа следува втората кора и се повторува постапката.

Готовиот колач треба да се олади во фрижидер пред сервирање.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi