Некои навистина на успеваат редовно да јадат. Последиците се најчесто, вишок на килограми или други здравствени проблеми.
Познатата австралиска диететичарка Сузи Барел ни укажува на оптималното време кога е најдобро да се земаат оброците, за поголемо согорување на калориите и избегнување на вишокот килограми.
Доручек помеѓу 7 и 8 часот
Се препорачува да започнете со пробиотици, јајца со зеленчук, густ јогурт со овошје или немасно сирење со интегрални житарици. Доручекот да се заврши со зелен чај.
Ручек помеѓу 11-12 часот и 14-15 часот
Ручекот е подеднакво важен како и доручекот. Треба да се земе овој оброк три до четири часа по доручекот, односно кога ќе огладнете.
За да се избегне “грицкањето” помеѓу обрoците, најдобро е да се земат два помали обрoка за ручек. Околу пладне и вториот помеѓу 14-15 часот.
Ручекот треба да содржи јаглени хидрати, салати и протеини.
Вечера до 20 часот
Доцната вечера и раниот доручек треба да се избегнуваат бидејќи секоја вечер е потребно да имаме период без храна, односно од 10 до 12 часа.
За вечера треба да се избере полесна храна, како чорба или супа.