Лимонот што го пиете наутро ќе го засили производството на дигестивни сокови, а ѓумбирот ќе го опушти дигестивниот тракт и ќе овозможи храната да тече низ неа непречено, без да се задржува.
Варењето започнува во устата, плунката и џвакањето ја разградуваат храната и го олеснуваат патувањето до стомакот.
Но, ние често го прескокнуваме тој дел, концентрирајќи се само на варење на храната во стомаците, особено кога се чувствуваме прејадено по поголеми количини храна.
За тоа многу важен чекор е да седнеме и да јадеме во мир, а не да јадеме на нозе, пред ТВ, компјутер или во друштво на нервозни луѓе.
Вклучете ја музиката, почувствувајте го секој залак што го ставате во уста и добро џвакајте, сеедно што јадете.
Голтањето храна прерано го нарушува целиот процес на варење, затоа џвакајте залак 15-20 пати за да го исецкате најдобро што можете.
Пиперки
Капсаицинот, главната состојка кај лутите црвени пиперки, ќе ги стимулира желудечните сокови и ќе го зголеми протокот на крв во sидовите на желудочната слузница.
Лутите пиперки имаат други придобивки од тоа да дејствуваат против депресија како резултат на хормонални процеси кои создаваат чувство на удобност.
Затоа, не заборавајте да ги зачините тортилите или болоњите со (повеќе) чили следниот пат.
Лимон
Мало поттикнување на дигестивниот систем е лимонот, а е особено ефикасно ако половина од тоа исцедете во чаша млака вода и пиете на празен стомак, околу половина час или еден час пред појадокот.
Ако го внесете ова во вашата дневна рутина, ќе го забрзате производството на дигестивни сокови во стомакот.
Друга кисела храна – јаболков оцет ќе има сличен ефект. Пијте половина час пред секој оброк.
Анасон
Семето е богато со терпеноидна антола што се ослободува кога се храни. Оваа состојка ја подобрува перисталтиката на цревата и запира грчеви.
Семето е исто така одлично против подуеност и може да смири воспален желудник.
Семето од анасон може да се пржи и грицка, или да се попрска сурово во сад.
Ферментирана храна
Ферментираната храна е богата со хранливи материи, ензими и добри бактерии и го подобрува одржувањето на околу 400 бактерии на цревата.
Овие добри бактерии придонесуваат многу за подобрата состојба на дигестивниот тракт.
Процесот на ферментација прави протеините, јаглехидратите и мастите од храната да се распаѓаат во поедноставни елементи што полесно се варат.
Ферментирана храна што се користи во европската диета е кисела зелка, кисела зелка, јогурт и кефир, но има и мисо тестенини од кои можете да направите мисо супа или кинеска верзија на кисела зелка, кимчи.
Ѓумбир
Пиењето разладен чај од ѓумбир во текот на летните месеци не само што ќе ве детоксицира, туку ќе ви дојде како мелем на стомакот и цревата.
Ѓумбирот исто така ублажува гадење, го релаксира дигестивниот тракт и му овозможува храната да тече низ него непречено.
Исто така, помага подобро да се апсорбира храната.
Покрај чајот, можете да грицкате парче ѓумбир пред поголем оброк.