Зошто да не ги направиме празниците оваа година најнезаборавни досега кога станува збор за трпезата
Подолу донесуваме рецепти за празнично, вкусно посно и мрсно мени, кое се состои од супа, главно јадење и прилози, што ќе го воодушеви целото семејство.
МРСНО МЕНИ
Кафанска телешка супа
Состојки: 500 грама телешко месо од бут или врат, 1 кромид, 1 куп зелена боја (2 моркови, пашканат, магдонос), 1 корен од целер, 2 компири, 1 дл масло, 2 лажици брашно, 2 дл павлака, 1 жолчка , сол, бибер, лонбер, малку лист од магдонос.
Празнични сармички варени во рерна
Состојки: 1,5 кг мешано мелено месо, две главици кромид, два рендани моркови, суво месо 500 гр, чаша ориз, масло, зелка, сув зачин, слатка и лута мелена пиперка, кромид, босилек, ловоров лист, сол и бибер .
Гарнир – динстани компири на путер
Состојки: 1 кг млад компир, по вкус, 150 гр путер (ако постите, можете да користите маргарин), 1-2 лажички мелен пипер, бибер по желба.
ПОСНО МЕНИ
Најдобра рибја чорба
Состојки: риба по желба, 3 главици кромид, шолја масло, 1/2 шолја бело вино, чаша сок од домати, сол, бибер, малку оцет, сува лута пиперка, 3 вреќи зачини за рибина супа, мали парчиња речна мешана риба ( опашка и глава) во посакуваната количина.
Посни плескавици
Состојки: 350 гр варен компир, 1 варен морков, 1 туна, малку презла, бибер, лук, слатка пикантна пиперка, сув зачин, сува јаглика, малку сок од лимон, 3 чешниња лук кромид, сусам.
Гарнир – Посни кнедли направени од компири и печурки
Состојки: 600 гр бел компир, 60 гр скробно брашно, 600 гр кeљ, 200 гр печурки, лажичка масло од репка, лажичка шеќер, 2-3 лажички бел оцет.