10 овошја за кои можеби не сте слушнале!

27 август, 20110

1)      Sugar Apple (Annona squamosa)

Sugar Apple или Sweetsop, потекнува од Америка, но исто така е многу одгледуван во Пакистан, Индија и Филипините. Ова овошје изгледа како голема шишарка и има дијаметар околу 10см. Под тврдата лушпа која мириса се наоѓа плодот кој е белулозав  има неколку семки и вкусот е малку како месо.

2)      Mammee Apple (Mammea Americana)

Mammee Apple или Santo Domingo Apricot е еден вик кајсија која расте на зимзелени дрва во Јужна Америка и е воведена во други земји вклучувајќи ја Западна Африка и Југоистична Азија, а може да се најде во Флорида и Хаваи. Има дебела надворешна кора и дијаметар од 20см. Внатрешноста е мека жолта каша и има една семка, но понекогаш и четири. Тоа е слатко и миризливо.

3)      Cherymoya (Annona cherimola)

Cherymoya или custard apple е листопадно растение кое расте на планините на Јужна Америка. Овошјето е како нејасен круг и може да се најде со три типови кора: наменета, опфатена во модули и средна која е комбинација од првите две. Внатрешноста на кората е многу мирислив, бела и сочна. Овошјето има комбиниран вкус на банана, папаја и ананас. Марк Твен во 1866 рекол дека тоа е највкусното овошје.

4)      Platonia (Platonia insignis)

Platonia или Bacuri е големо дрво достинувајќи до 40 метри и може да се најде на тропските шуми во Бразил и Парагвај. Плодот е со големина на портокал и има дебела жота кора од која истекува жолт латекс кога ја притискаш. Внатре е како леплива бела пулпа која обвиткува неколку семки, вкусот е пријатен, сладок и кисел.

5)      Cocona (Solanum sessiliflorum)

Ова тропски овошје може да се најде во планинските предели на Јужна Америка. Расте на мала грмушка и чудно е што може да израсне од семе на истото за помалку од 9 месеци, по што ќе биде потребно уште 2 за да созрее. Подот се мали  топчиња и е во црвена, портокалова и жолта боја. Има сличен изглед како домати и вкус како домат и лимон.

6)      Breadfruit (Artocarpus altilis)

Ова овошје расте на големо дрво и е семејство на црницата се одгледува на Филипините и на сите острови во Југоисточна Азија. Плодот е сличен на банана. Зрелиот плод е мек и сладок, а кога е незрел е потешко да се излупи. Затоа го добил името Breadfruit зошто е сладок како тазе печен леб.

7)      Duku (Lansium domesticum)

Duku или lungsat овие две овошја се многу слични, можат да се сретнат насекаде во Азија. Тие се од исто семејство имаат ист изглед и ист вкус само со една разлика. Кожата на lungsat содржи атек супстанца која не е отровна и треба да се отстрани лушпата што е малку потешко, а пак duki овошјето нема латекс и лушпата е полесно да се отстрани.Ова овошје има сладок вкус и се приготвува на различни начини, вклучувајќи го конзервирано како сируп и се суши како суво грозје.

8)      Safou (Dacryodes edulis)

Ова овошје расте на зимзелени дрвја кои ги има во влажните тропски шуми на Африка, во Ангола и во Нигерија. Плодовите се познати како Афрички круши и се како триаголник со темно сина- виолетова боја во должина од 14см. Внатре се бледо зелени. Ова овошје има способност да стави крај на гладот во Африка. 48% од овошјето се состои од есенцијални масни кислини, амино киселини витамини и тригицериди. Се проценува дека еден хектар насад е во можност да произведе 7 до 8 тони масло.

9)      Jabuticaba (Myrciaria cauliflora)

Ова овошје е познато како Бразилско грозје што расте на дрво и е многу чудно растение кое го има во Југоисточните делови на Бразил. Она што го прави ова растение толку чудно е што тоа расте на самото стебло. Излегуваат прво жолтеникави цветови и ќе се рашират низ целото стебло и гранките и тогаш расте во овошје околки 3 до 4см во дијаматар. Внатре во дебелата кора овошјето е меко заедно со рдно до 4 семки. Плодот е сладок и може да се јаде како што е или да се направи вино или ликер. За жал, овошјето не стои долго на дрво, ќе почне да ферментира за околку 3 или 4 дена.

10)   Rambutan (Nephelium lappaceum)

Ова овошје е чудно, личи на кожна јагода од надвор. Се одгледува во Југоисточна Азија, но има некоја слична верзија што може да се најде во Коста Рика каде се нарекува Кинески Морон. Плодот е во овален облик околу 3до6см во дијаметар. Внатре е тежок, но со лесна кора. Вкусот е сладок со можна кисела нијанса.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma