Највредни стрипови на сите времиња

27 мај, 20110
2
Американскиот трговец со антиквитети Nostromania редовно ги објавува цените на вреднување на ретките стрипови кои нивните сопственици би можеле да ги направат вистински милионери.
Проверете да не имате некои од овие стрипови, тие вредат милиони. 

1. Detective Comics #27 – Обично највисока цена постигнуваат првите броеви од некој стрип, но најскапиот стрип на пазарот е со број 27 број на серија Detective Comics од 1939 година. Имено, тоа е стрипот каде за прв пат како јунак се појавува Бетмен. Оригиналната цена изнесувала 10 центи, денес стрипот вреди 3,7 милиони долари.

2. Action Comics #1 – Серијата  Action Comics започнала во 1938 година каде на насловната страница на првиот број се појавува за прв пат Супермен.. Оригиналниот стрип денес има вредност од 3,6 милиони долари.

3. Supermen #1 – Супермен поради големата популарност во 1939 година добил своја серија. На почеток стрипот се појавувал на секои 3 месеци, но поради големата популарност издавачот одлучил да го издава секој месец. Цената на првиот број денес изнесува околу $ 650.000.

4. Marvel Comics #1 – Издавачот „Timely Publications“, во 1939 година го објавил првиот Марвелов стрип, со кој го одбележал почетокот на една одлична серија која создала многу популарни ликови. Вредноста на првиот број се проценува на 400.000 $.

5. Detective Comics #1 – Иако серијата својот успех го добила со издавање на број 27, и првиот број има голема вредност. Денес првиот број се проценува на околу $ 400.000.

6. Betmen #1 – Како Супермен, така и Бетмен заслужил свое издание, кое се појавува и ден денес. Се проценува дека околу 300 броеви се сочувани од првото издание во 1940 година. Почетната цена изнесува околу $ 350.000.

7. All-American Comics #16 – Серијата со број 16 од 1939 година го претставила Green Lantern, и се објавувала се до 1966 година. Највреден е бројот 16 кој денес се проценува на $ 350.000.

8. Amazing Fantasy #15 – Спајдермен во споредба со Супермен и Бетмен се појавил релативно доцна. Тој својот успех го добил со издавање на бројот 15 на познатиот американски стрип Amazing Fantasy. Оригиналниот број излегол во 1962 година, неговата вредност се проценува на околу $ 250.000.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma