Александар e македонец во САД уште од 1830-та

26 јуни, 20110
alexander-great-mosaic

Еден од најпознатите историчари од 19-ти век, Чарлс Ролин во своите книги за Уметноста и науката на старите народи, прави јасна дистинкција помеѓу Македонците и Атињаните во периодот на најголемите кралеви на Македонија: Филип и Александар.

Во изданието број два публикувано од Џорџ Деборн во Њујорк 1836 година, Чарлс Ролин отворил многу интересни теми, за кои ќе пишуваме во наредните денови. Материјалот е обемен и треба сериозно да се анализира. Еден од поинтересните детали кои Вас ќе Ви остават впечаток, е сигурно фактот за потеклото на Платон. Платон бил македонец од Тракија, кој дури после својата 15-та година од животот за прв пат се сретнал со Елинскиот јазик, кога тргнува за Атина да се школува. Има многу интересни детали, но за тоа потоа.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma