Анален секс – 10 работи кои мора да се знаат

22 јуни, 20110
analen sex

1. Аналната пенетрација е најретко практициран облик на анален секс

Има многу начини да си пружиме анално задоволство. Најчесто се практикува милување на анусот за време на мастурбацијата, оралниот или вагиналниот секс. Некои уживаат во чувството на допирот на прстот, додека други повеќе сакаат вибратори. Многу омилен е и анилингусот. Иако на многумина таа идеја им е одбивна, други уживаат и во давањето и во примањето на овој вид на задоволство.

2. Аналниот секс не е болен ако се изведува правилно

Бидејќи на анусот се наоѓаат голем број нервни завршетоци неправилниот пристап може да биде извор на болка, а при вистински однос нуди големо задоволство. Кога доаѓа до пенетрација, аналните мускули се собираат како да се плашат од влезот. Болката ќе се појави ако партнерите не почекаат тие мускули да се опуштат. Ако мускулите се опуштени и се користи вистинското количество на лубрикант, пенетрацијата ќе биде сосем безболна. За опуштање на мускулите придонесува и физичкото опуштање со допир, милување и масажа.

3. Аналниот секс може да ви биде задоволство иако во минатото секогаш ви бил непријатен

Само желбата за анален секс не е гаранција за задоволство. Хроничната напнатост на анусот е најчеста причина за нелагодност за време на аналниот секс (хемороиди, запек). Напнатоста (освен со лечење секако) може да се отстрани и ако малку подобро го запознаете анусот. Најидеална можност за тоа е за време на бањаето додека мастурбирате, кога телото е сосем опуштено. И длабокото дишење може да ги опуште аналните мускули.

4. Анусот е ограден со два мускули затворачи, кои делуваат сосем независно еден од друг

Анусот е ограден со надворешен мускул затворач, кој самоволно може да го опуштаме и напнуваме и внатрешен мускул затворач, кој е управуван од подсвесен систем на телесни реакции. Надворешниот мускул реагира на стерс и на забрзано биење на срцето. Тој мускул се опушта дури кога нашето тело целосно ќе се препушти на аналниот секс.

5. Аналната стимулација нуди многу видови на задоволства

Аналните задоволства можат да бидат психички и физички. Кај мажите извор на задоволство може да биде притисокот на простатата, без разлика дали станува збор за масажа со прст, употреба на вибратор или кај хомосексуалните односи пенетрација со пенис. Психичкото задоволство најмногу е резултат на чувтвото на вознемиреност поради учеството во перверзен чин кој сеуште е табу.

6. Аналниот секс може да довде до оргазам

Многу малку луѓе можат да доживат оргазам и при анален секс. Најчесто оргазам се постигнува со истовремена стимулација на клиторисот, односно пенисот.

7. На уживањето при аналниот секс влијае и исхраната

Исхараната може да има големо влијание на аналниот секс. Најдобро е да не создава тежина т.е. не смета на варењето. Во спротивно пенетрацијата може само да ја зголеми нелагодноста предизвикана од проблеми со варењето.

8. На анусот му треба поинаква хигиена

Ректумот за разлика од вагината е нерамен. Бидејќи анусот во возбудена состојба не се валжни како вагината, при анален секс неопходно е користење на лубрикант, кој треба да биде на база на вода. Некои луѓе пред сексот сакаат одвнатре да го измијат анусот.

9. Аналниот секс не мора да биде игра на доминација и подреденост

Се разбира дека многумина при анален секс ги возбудува идејата дека се подредени до некоја мерка. Но правилото дека мора да има подреден и доминатен при анален секс е само мит. Аналниот секс може да биде взаемно уживање.

10. Аналниот секс може да биде целосно безбеден

При анален секс се препорачува употреба на кондоми, особено ако станува збор за кратки авантури. Секогаш треба да се води сметка за хигиената при аналниот секс.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi