Апчиња кои ги бришат лошите спомени?

2 јуни, 20110
936full-eternal-sunshine-of-the-spotless-mind-screenshot

Лековите кои можат да ги избришат лошите сеќавања се покажале како делотворни во прелиминарните испитувања, објавиле научниците. Доколку овие лекови станат достапни ќе им помогнат на многу жртви и војница да ги заборават трауматичните искуства од минатото.

Тие, исто така може да помогнат во закрепнување на скршеното срце од некоја неуспешна љубовна врска, исто како во познатиот фил со Џим Кери “Вечниот сјај на беспрекорниот ум“(Eternal Sunshine of the Spotless Mind).

Токму во оваа филмска драма од 2004 година, Кери се бори со спомените и бара стручна помош за да ги избрише спомените.

Лекот “метирапон“ со децении бил во употреба, но повеќе не е достапен. Се користел за лекување на хормонални харушувања и ги смалувал мозочните хемикалии кои се поврзани со меморијата.

Научниците од Канадскиот Универзитет од Монтреал, одлучиле да го тестираат, откако имал влијание врз меморијата, во некои хормоснки третмани.

Испитувањата на заморчиња покажале дека може да се олеснат болните сеќавања – доведувајќи ја во прашање теоријата дека информациите неможе да се менуваат кога еднаш ќе стигнат до мозокот.

“Нашите откритија може да им помогнат на луѓето, нудејќи им можност да ги избришат емоционалните моменти од своето сеќавање“, изјавила членот на истражувачкиот тим Meri-Frans Merin.

http://www.youtube.com/watch?v=lnSgSe2GzDc&feature=player_embedded

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi