Аркичка рибарка – маратонец во години и прелетани километри

29 август, 20110
arkticka ribarlka naslovna

Арктичките рибарка е единствената птица во светот која годишно мигрира од Арктикот до Антарктикот и обратно. Во просек, секоја птица единка од овој вид за една година поминува над 70 000 Км.

Во Велика Британија е откриена најстарата арктичка рибарка, која секоја година мигрирала од Арктикот до Антарктикот. Километражата која птицата досега ја прелетала шест пати го надминуваат растојанието од Земјата до Месечината.

Птицата била прв пат била забележана на островот Фарне, во близина на Њукасл, на 28 јуни 1980 година. Тоа значи дека нејзината возраст е 30 години и три месеци.

Обично арктичките рибарки не живеат повеќе од 13 години.

Светски рекорд на долговечноста на рибарка е регистриран во САД, каде орнитолозите успеале да следат птица цели 34 години.

“Да се ​​надеваме дека нашата птица ќе издржи уште најмалку пет години и потоа ќе го подобри рекордот на долговечноста кај арктичките рибарки” – вели Џон Волтон, човекот кој прв пат ја забележал рибарката пред 30 години.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma