Без што мозокот слабо работи?

28 април, 20110
old-people

Научниците од Универзитетот Rush издвоиле неколку активности кои се најважни за мозокот, односно превенција од конгнитивниот пад кој доаѓа со самото стареење. За што станува збор поточно? Дружење, забава, пријатели и пријатни разговори.

По анализирањето на однесувањето и помнењето на скоро 140 испитаници стари во просек 80 години, откриле дека слабиот друштвен живот доведува до слаба когниција. Оние кои во период од пет години биле дружељубиви, воедно го задржале остриот ум и когнитивните вештини, се вели во студијата која е објавена во списанието Journal of the International Neuropsychological Society.

“Кога опаѓаат когнитивните способности кај луѓето, логично е дека тие помалку ќе излегуваат и помалку ќе се дружат со пријателите, уживаат во кампирање или да учествуваат во социјалните клубови“, објаснил Д-р. Брајан Џејмс, епидемиолог за стареење и сенилност од Центарот за алцхајмеровата болест при Универзитетот Rush..

Затоа, немојте да му се предадете на стареењето и осамувањето. Секогаш гледајте да ги прифатите повиците за прошетка во паркот, играње карти и било каква социјализација со вашите пријатели.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi