Децата треба да избегнуваат ТВ?

20 април, 20110
1television

Децата на возраст помеѓу 6 и 7 години кои секојденовно долго време поминуваат гледајќи телевизија, се изложени на поголем ризик од развој на болести на срцето, хипертензија и дијабетис – покажале резултатите на едно австралиско истражување, објавено во весникот на Американската крадиолошка асоцијација. Во текот на истражувањето, кое било спроведено на 1500 деца, откриено е дека во просек тие гледаат телевизија 1,9 часа на ден и трошат по 36 минути на некоја физичка активност. Овие деца, според објаснувањето на научниците, имаат потесни артерии, со што се зголемува ризикот за болести н а срцето, хипертензија и дијабетис, доколку поминуваат долго време пред телевизорите.

Научниците го истакнале значењето дека треба помалку да се гледа ТВ, а повеќе да децата да се занимаваат со спорт кој доведува до проширување на артериите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi