Емоционална интелегенција

29 март, 20110
emotivna inteligencija

Покрај општата интелегенција или IQ фактор постои и емоционална интелегенција или EQ. Научниците се обидуваат да објаснат како овие два вида на интелегенција се надополнуваат.

Голем број истражувачи тврдат дека коефициентот на интелегенција IQ е должен за 20% од животниот успех. Остатокот зависи од други фактори меѓу кои е емоционалната интелегенција.

За овој вид интелегенција најважна е самосвеста. Всушност, тоа е способноста човекот да биде среќен од она што го чувствува. Без љубов и нежност нема развој на самосвеста. Заради тоа секој родител би требало на време да размислува за развојот на децата и условите во кои растат, бидејќи тие ќе го обележат неговиот живот во позрелите години.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi