Газираните пијалоци предизвикуваат заболување на бубрезите

23 декември, 20110
3

Луѓето што секојдневно консумираат по две или повеќе чаши газирани пијалоци, два пати повеќе покажуваат знаци за заболување на бубрезите, тврдат лекари од Универзитетот Лојола во САД.  Честа консумација на газирани пијалоци води го албуминурија – зголемено ниво на белковини во урината. Здравите бубрези филтрираат големи молекули како албуминот, но кај овие пијалоци превисоките концентрати доведуваат до нарушена функција на бубрезите.

Во последните години силното зголемување на заболени од диабет, зголемена телесна тежина, болести на бубрезите се објаснува имено со зголемената употреба на фруктоза – која се користи за производство на повеќето видови газирани пијалоци.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma