Google во чест на Марта Греам – 117 години од нејзиното раѓање

11 мај, 20110
MG01

Една од најпознатите танчерки и кореографки на модерниот танц. Греам измисли нов јазик на движењето, која го користеше за да открие страст, бес и екстази заеднички за човековото искуство. Таа танцуваше и правеше кореографии над седумдесет години, а за тоа време таа беше првиот танчер кој некогаш настапил во Белата куќа, патуваше во странство како културен амбасадор и добитник е на највисоки цивилни награди во САД. Марта Грeaм била родена на 11. мај, 1894. година во Пенсилванија, а умрела на 96-годишна возраст во Њујорк.

http://www.youtube.com/watch?v=zHjyW6bJ8R0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi