Хомосексуалците почесто заболуваат од рак

10 мај, 20110
bi

Во списанието ‘Cancer’ , д-р Ulrike Bemer ги објавила резултатите од едно неодамнешно истражување кое таа со своите колеги во Калифорнија го имаат спроведено, а кое ги открива информациите за луѓето заболени од рак.

Резултатите од истражувањето се добиени од 7252 жени и 3690 мажи, а се однесуваат на сексуалната ориентација и можноста за заболување од рак, како и брзината на лекување на оваа болест.

Според истражувањето, хетеросексуално ориентираните помалку заболуваат од рак, отколку хомосексуалците, додека пак пациентите кои се лезбејки или бисексуални послабо се опоравуваат од болеста, отколку хетеросексуалците.

Слични резултати биле добиени и кај мажите, каде лекарите при Универзитетот во Бостон, Калифорнија откриле дека хомосексуалците имаат поголеми шанси да се разболат од рак, отколку хетеросексуалците и тоа со 1,9 пати.

Научниците објаснуваат оваа разлика, ја објаснува и фактот дека хомосексуалците имаат почесто ХИВ инфекции и ХПВ вирус.
Според д-р Bemer ова истражување е многу важно бидејќи открива нови детали во врска со овој страшна болест која може да се користи во третманот на пациентите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi