Иднината на човештвото и не е така лоша :) Ќе сме живееле на море….Јупииии! :)

18 август, 20110
maligradovi

Погледнете една интересен концепт, за тоа каде би можеле луѓето да живеат во иднина.

Целта е малите градови да функционираат како некогашните град-држава, независни од надворешните влијанија.

Иднината на домувањето за се побројната популација се мини градовите на море, барем така мисли основачот на  PayPal, кој е еден од првите инвеститори во  Facebook, Peter Thiel.

Тој во развивање на проектот мини градови на морски платформи досега има инвестирано 1,25 милиони долари.

Идејата е настаната во Seasteading Институтот, кој е предводен од Patri Friedman, со цел миниградовите на вода да функционираат како некогашните градови-држави, независни од надворешни влијанија.

За сериозноста на идејата и развивањето на овој проект говори фактот дека следната година ќе се отвори канцеларија во Сан Франциско, а дека првите вакви градови би можеле да „заживеат“ за седум години.

httpv://www.youtube.com/watch?v=JQqUoW8OmM8

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi