Има ли полошо од пушење? Имааааа :) Јупиииии :)))

8 август, 20110
1

Што е полошо за здравјето од пушењето? Осаменоста. Поточно, долгорочното одвојување од другите луѓе штети еднакво како и 15 испушени цигари во денот.

Резултатите од едно ново истражување покажале дека долгорочната социјална изолација му штети на здравјето исто како и 15 испушени цигари дневно или редовното опивање.

И предходните истражувања покажале дека осаменоста го зголемува ризикот од висок крвен притисок и деменција. Научниците тврдат дека гените кои ни се потребни за борба против вирусните инфексии помалку активно кај осамените лица, отколку кај остатокот од популацијата.

Научниците исто така посочуваат дека осаменоста може да предизвика развој на рак или срцеви заболувања.

Осаменоста може да го зголеми нивото на хормоните за стрес, како кортизол, но и крвниот притисок, што пак може да предизвика срцев или мозочен  удар, изјавил психологот John Cacioppo од Универзитетот во Чикаго.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi