Изумираат ли гондолите во Венеција

21 март, 20110
Venicegondalas2

Од туризмот во Венеција може добро да се живее и брзо да се заработува, но не и во занаетчиството по кое Венеција е најпозната, oсобено по изработката на гондоли. Џанфранко Вјанело е најпознатиот градител на гондоли во Венеција кој едвај врзува крај со крај.  Без било како план, цртеж, тој на необработеното дрво ги скицира составните елементи на симболот на Венеција.  Сепак оваа уметност се чини дека полека изумира. За изработка на една нова гондола тој добива околу 30.000 евра, но кога ќе се одбијат трошоците за материјали и изработка, не остануваат многу пари. Истовремено се намалува и побараувачката за гондоли. Многу од моите колеги мораа да ги затворат работилниците, бидејќи комшиите се жалеле на преголема бучава, изјавил познатиот градител на гондоли. Така исчезнува и стариот занает на резбарство, кој на секоја гондола и дава уникатна декорација. Плоштадот во Сан Тровас веќе доживеа лоша судибна. Гондолите седат таму само како украс за туристите и никој повеќе не ги гради.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi