Јапонската радијација пронајдена во американското млеко

31 март, 20110
Milk holder with milk bottles

Траги од радијација од Јапонија биле пронајдени во еден примерок од млеко во Вашингтон, но властите и службите јавуваат дека нивото на контаминираност е далеку ниско за да може да влијае на луѓето и нивното здравје, затоа потрошувачите не треба да се грижат. На 25 март примероците од млеко биле испитувани и покажале нивоа на радиоактивен јод од 131, што е 5000 пати под скалата за нивото на загриженост. Гувернерот на Вашингтон Крис Грегоар изјавил дека нивоата на радијација се мали и далеку под нивото на јавната здравствена загриженост. Федералните агенции кажале дека  ќе се засили контролата на нивото на радијација во млекото, дождот, и вода за пиење.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma