Канабисот ќе стане “нов аспирин“?

6 април, 20110
CannabisSativa

По бројните случаи во кои болните пациенти од рак или некоја друга форма на болест, која предизвикува силни болки, од судот бараат дозвола да користат канабис за медицински цели и конечно добра вест – научниците од  неодамна објавија дека откриле начин на кој ТХЦ-то може да се користи за ублажување на болки, но без несакани ефекти кои се казниви со закон. Одделен нехалуциноген ТХЦ би можел да стане новиот аспирин или лек за болка. Тимот предводен од физиологот Ли Жанг откриле дека ТХЦ-то влијае на неколку различни делови од нервниот систем, вклучувајќи го и делот наречен инхибиторни глицин рецептори (GlyRs). Споментатите рецептори помагаат во регулација на невромоторните активности, болки, мускулни релаксации и вознемиреност. Главната психоактивна состојка во канабисот е ТХЦ, кој сепак има несакани последици кои треба да се елиминираат, пред  целосно да се користи во медицински цели. Така да модифицираниот ТХЦ би можел брзо да го замени аспиринот како лек за болка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma