Кои емисии ни ја овозможија безгрижноста во 90 – те ?

8 јуни, 20110
00----BUSHava-azbuka-2

Денешната генерација на деца, родени и пораснати во ова општество се разликуваат од децата пораснати во деведесетите.

Животните погледи се поинакви бидејќи и пристапноста кон информациите и средствата за живот и забава денес се многу различни од порано.

Детството отсекогаш бил најубавиот и најбезгрижниот период од животот. Целодневните игри со пријателите, тепачките и смирувањата, скршените колена и повредените глави, фудбалот и кој знае уште што, го обликуваа на најубав начин животот во деведесетите.

Важен аспект од ова време се и секако ТВ програмите и она што можевме да го научиме од нив и она на што денес се сеќаваме.

Од медиумите, нашите родители во детството ни го овозможија и дозволија само пристапот до телевизијата и радиото, додека денес тие излегуваат од мода заменувајќи ги со Интернетот.

Со оглед на тоа дека денеска на Интернет се’ може да се пронајде, ни падна на памет да Ве потсетиме на некои филмови, серии, документарни емисии и видео спотови со кои порасна генерацијата на 90 – те.

Како прва емисија која успеа да ги собере сите деца од улиците и да ги “смести“ пред телевизор, ја издвојуваме незаборавната “Дајте музика“.

 

http://www.youtube.com/watch?v=uvtT5BDd35c&feature=player_embedded

Епизода од емисијата “Дајте музика“ која се емитуваше во 1993 година

 

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=a-sBwghN8YQ

“Во светот на бајките“ – 1995 година

 

Шпица од емисијата “Бушава азбука“

 

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=K5umZx-4fAI

Омилениот цртан филм “Мечето ушко“

 

Извадок од “Народни приказни“

 

Омилената американска серија “Беверли Хилс 90 210“

 

Извонредната британска серија “Патот за Авонли“

 

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=iKP8nset6oA

Незаборавните “Пријатели“

 

И секогаш одличниот хумор на “Среќните луѓе“

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi