Кој колку треба да се сонча?

11 јули, 20110
fototip

Колку е дозволено да се остане на сонце најмногу зависи од тоа кој фототип на кожа сте. Ги има шест, а најголем ризик од рак имаат фототипот 1 и 2.

Фототип 1. Овој тип го карактеризира млечно-бела кожа, пеги, црвенкаста или руса коса, сини или зелени очи. Овој тип лесно гори, секогаш поцрвенува и никогаш не потемнува. Најдолго време поминато на сонце за овој тип е 10 минути.

Фототип 2. Карактерисктики за овој тип се : светла кожа, светло смеѓа коса или руса коса, светли очи, лесно поцрвенува и гори, и минимално поцрнува. Најдобро е на сонце да поминувате 10 до 20 мин. Ова е идеално време за сончање. По долга пауза, може повторно да излезете на сонце.

Фототип 3. Нешто потемна кожа, светлосмеѓа коса, очи во било која боја. Ретко може да изгори, не поцрвенува, и може да потемни. Најдобро е на сонце да поминете 20 до 30 мин.

Фототип 4. Кожа со темен тен, темни коса и очи. Ретко се случува да изгори и лесно потемнува. Најдобро е на сонце да поминете 40 мин.

Фототип 5. Темен тен темни очи и коса.

Фототип 6. Црна кожа, очи и коса. Овие два фото типа може неограничено долго да бидат изложени на сонце.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber

- Roblox Vega X Exploit