Колосот од Родос

15 јули, 20110
kolosnaslovna

Според одредени преданија, се претпоставува дека на богатиот остров Родос постоеле 3000 статуи, а од стотина од нив биле во величествена големина.

Овде се наоѓала и најпознатата статуа, гигантниот Колос од Родос, статуа на богот на сонцето Хелиос, која била изработена од бронза. Се претпоставува дека склуптурата била висока 36 метри, а тешка 70 тони, поставена на два огромни камени постаменти низ кои се влегувало во пристаништето на Родос, а во рака држел запален факел.

Одлуката за изградба на оваа склуптура била донесена од страна на народот, после победата над кралот Деметриј I, која ја извојувале во IV век пред нашата ера. Деметриј I долго време го држел под опсада островот, но потоа бил приморан да се повлече. Врз преданијата, кога се повлекувале војниците го оставиле своето оружје, па од неговата продажба успеале да соберат средства со кои ја изградиле склуптурата.

Ваењето на склуптурата било направено од страна на вајарот Haru, а првите активности започнале во 291 година.

Дваесет години подоцна склуптурата била завршена. Меѓутоа, педесетина години подоцна јак земјотрес го погодил Родос и Колосот бил уништен. Сепак, делови од нозете останале врз камените постаменти.

Во 653 година остатоците од склуптурата биле продадени на еврејски трговец од Едеса и со помош на камили биле пренесувани. Никој, не знае како изгледал Колосот, но од страна на критичарот Vill Has беа изнесени негативни коментари, по објавувањето дека постои голема веројатност повторно да биде изгаден.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber

- Roblox Vega X Exploit