Крај на природното лечење?

3 мај, 20110
Flowers Floating in Herbal Tea

Лековитите билки, витамините, минералите, додатоците во исхраната, традиционалните природни лекови и чаеви, од крајот на април неможе да се користат во ЕУ доколку немаат сертификат кој чини околу 100.000 евра. Со законот за храна, односно со директивата 2004/24/EC пропишано е дека билкие мораат да се испитуваат неколку години, а истражувањето за секој производ изнесува околу 100.000 евра, пренесува Курир.
Најблиска земја до Македонија која го има потпишано овој Кодекс е Србија, така што еколошкиот сојуз на оваа земја се плаши дека овој закон ќе биде воведен и кај нив.
“Оваа директива одзема право на алтернативно лечење. Буквално ќе донсе катастрофа за медари, билкари и многу други мали производители кои нема да можат да го платат сертификатот за истражување на производите.. Сигурен сум дека ова е идеа на фармацевските картели, за да на овој начин се уништи конкуренцијата“, изјавил за Курир, Никола Алексич, претседател на еколошкиот проект на Србија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi