Легализирање на полигинија во Турција ?!

25 мај, 20110
poligamija
Советничката за семејни прашања Сибел Јуресин предложи легализирање на полигинија или многуженство (брачна врска од еден маж со повеќе жени) во истанбулските општини Фатих и Ејуп, кои се предводени од происламската Партија на правдата и развојот, пренесуваат турските медиуми.
За весникот “Хабертурк“ Јуресин изјави дека многуженството е присутно во религијата и таа ситуација треба да стане законска.
“Еден маж не е потребно да бара дозвола од својата сопруга доколку одлучи да склучи религиозен брак со друга жена, но втората, третата и четвртата сопруга се запоставени“, истакна советничката која е забрадена.
Таа признава дека доколку се родела како маж ќе сакала да биде венчана за неколку жени.
Јуресин и претходно давала слични контроверзни изјави. Пред извесно време таа јавно истакна дека не ги смета ќотекот и неверството на мажот како причини за развод, оценувајќи дека во 80 проценти од случаите жените во Турција “јадат ќотек поради нивниот долг јазик“.
Извор: Нетпрес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma