Од колачи не само што се дебелее туку и се станува поглупав

25 мај, 20110
slatki

Добро познато е дека дебелината ја нарушува работата на срцето, зглобовите и артериите. Она што е помалку познато е дека прекумерената тежина штети на вашиот мозок. Имено преголемата тежина предизвикува проблеми со помнењето, го зголемува ризикот од деменција и ја старее сивата маса на мозокот, во порсек за 16 години. Инаку сивата маса од мозокот е оној дел кој е задолжен за размислувањето, визијата, го контролира слухот, емоциите и говорот.

Дебелината може да го промени начинот на кој размислуваме, влијае на расудувањето и прави да копнееме по уште повеќе храна.

Биле направени истражувања кои велат дека испитаниците со поголема телесна тежина имаат од 4 до 8% помал мозок од луѓето со нормална тежина. Меѓу другото ова истражување докажало и дека поголемата телесна тежина ги стеснува артериите што влијае на подрачјата задолжени за расудување и долгорочна меморија.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma