Магичниот свет наречен – Големиот Кањон

23 декември, 20110
gcanyon18

Големиот Кањон е стрмен кањон изделкан од реката Колорадо во САД во државата Аризона. Тој е заштитен под Националниот Парк на Големиот Кањон, 15-тиот национален парк во САД. Претседателот Теодор Рузвелт бил голем поборник за зачувување на областа на Големиот Кањон и го посетувал во бројни прилики за да лови и да ужива во сценографијата. Тоа се смета за чудо на природниот свет.

Големиот Кањон е долг 277 милји (446 км), до 18 милји (29 км) широк и постигнува длабочина од над еден километар (6000 стапки / 1.800 метри). Речиси две билиони години од геолошка историја на Земјата бил изложен на влијанието на реката Колорадо и нејзините притоки кои слој по слој ги оформувале карпите на Големиот Кањон.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma