Масони кои го променија светот – Музичари, композитори, текстописци

24 октомври, 20110
maspe

Во добата на џезот, голем дел од славните музичари, композитори и текстописци беа Масони; голем број на музичари и пејачи, вклучувајќи ги: Луис Армстронг, Каунт Бејзи, Дјук Елингтон и Нет Кинг Кол. Композиторите Џорџ М. Кохан, Ирвинг Берлин, потоа В. С. Гилберт и Артур Саливан (попознати како Гилберт и Саливан) беа членови, исто како и композиторите на класична музика: Волфганг Амадеус Моцарт, Франц Лист и Јохан Кристијан Бах (син на Јохан Себастијан Бах). Џон Филип Соуса, кој ја компонираше “Stars and Stripes Forever“ исто така, беше Масон. Не постои дефинитивен одговор, дали Лудвиг Ван Бетовен бил член, но многу експерти сметаат дека дел од неговите композиции содржат Масонски елементи и карактеристики.

В. С. Гилберт и Артур Саливан
Волфганг Амадеус Моцарт
Дјук Елингтон
Ирвинг Берлин
Јохан Кристијан Бах
Каунт Бејзи
Лудвиг Ван Бетовен
Луис Армстронг
Нет Кинг Кол
Франц Лист
Џон Филип Соуса
Џорџ М. Кохан

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi