Масони кои го променија светот – Претприемачи, пронаоѓачи и индустриски магнати

28 октомври, 20110
nassssss

Тим Хортон не беше единствениот експерт во создавање на ланец на ресторани за брза храна меѓу Масоните. Дејв Томас (основач на Wendy), Боб Еванс и Харланд Сандерс (“полковникот”, основачот на Kentucky Fried Chicken), исто така, беа членови. Всушност, на надгробната плоча на Сандерс е ставен масонскиот симбол – шестар и агломер. Трговците со крзно Џон Џејкоб Астор и Едвин Дрејк, сопственик на нафтена компанија, исто така беа членови. Други познати Масони од оваа категорија: Семјуел Колт, кој го популаризираше револверот, пронаоѓачот на безбедниот жилет Кинг Кемп Жилет, пронаоѓачот на пеницилинот Александар Флеминг, Даниел Картер кој помогна во основањето на Извидниците во Америка, основачот на Црвениот крст Анри Динан, Џејмс Кеш Пени кој ја основаше JC Penney и автомобилските пионери Хенри Форд, Волтер Крајслер и Андре Ситроен.

Александар Флеминг
Андре Ситроен
Анри Динан
Боб Еванс
Волтер Крајслер
Даниел Картер
Дејв Томас
Едвин Дрејк
Кинг Кемп Жилет
Семјуел Колт
Тим Хортон
Хенри Форд
Џејмс Кеш Пени
Џон Џејкоб Астор

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi