Место на кое не стапнала женска нога 1000 години :(( Јадни мажиња

13 ноември, 20110
3

Две години им беа потребни на медиумите за да добијат дозвола за посета на едно од најсветите места во светот, православните манастири на Света Гора во Грција. Група од 20 манастири се наоѓа на карпите високо над Егејското Море со векови.

Во манастирите, познати како Света Гора, или градина на Пресвета Богородица, свештениците трошат многу време во молитва и намерно се изолирани од останатиот дел од светот.

“На жените не им е дозволено пристап до оваа планина повеќе од илјада години”, рече Боб Симон, дописник за CBS News. Оваа забрана се протега и кон светот на животните, освен мачките, кои имаат улога во борбата против глувци. Единствената храна која се увезува за свештениците е сирењето – затоа што доаѓа од крави. Инаку, сами си одгледуваат растенија и сл. за храна.

Денови без контакт со надворешниот свет

“Целта на престојот овде е дека свештениците се далеку од надворешниот свет. Свештениците овде поминуваат децении без контакт со надворешниот свет”, вели Симон, додавајќи: “Технички кажано тие се на полуостровот, но немаат весници, телевизија, жени. Целата идеја е да се целосно посветени на молитвата, така што на нив навистина не им е грижа што се случува во надворешниот свет ниту пак сакаат да бидат вклучени во него. ”

Симон верува дека единствената причина поради која неговиот тим добил дозвола да разговара со свештениците, од кои многу никогаш не ни слушнале за интервјуа, е тоа што тој работел на приказната за Вселенскиот патријарх Вартоломеј, лидер на глобалната заедница на 300-те милиони грчки православни христијани. Симон истакнува дека новата приказна за манастирите е многу добро прифатена, особено во САД.

Само патријархот може да дава препораки

“Мислам дека патријархот им рекол:” Еј, пуштете го овој човек и неговиот тим. Тие се во ред. “Но, тој нема власт како папата за католиците, тој само може да даде препораки. Значи имавме, без оглед на својата препорака да чекаме две години за да влез таму “, се пожали Симон.

И самиот пат до манастирот не е лесна работа. Прво треба да се стигне до Солун.

“Од Солун ве чека долго возење, околу три часа на патот кој и не е баш најдобри. Тогаш ќе стигнете до местото од каде што ќе продолжите со траект. Единствениот проблем е тоа што водата помеѓу ова место и Атос има многу превирања”, вели Симон.

Неговиот асистент останал на тоа место три дена, чекајќи водата да биде повеќе или помалку мирна за тој да може да патува со траект.

Ништо не се менува на Атос

“Постојат места, шуми и планини кои не се променети стотици години наназад. Но, кога станува збор за населби, јас не верувам дека постои друго место во светот, кое се менува помалку од Атос,” вели Симон.

За време на Втората светска војна, Света Гора била под лична заштита на Хитлер откако нацистите влегле во Грција. Германските офицери ги советувале свештениците да побараат заштита од Хитлер, по што тие му ја дале својата согласност. Меѓутоа, свештениците изјавиле за Симон дека Хитлер планирал да им ги конфискува парчињата уметност низ манастирите, па дури и како што велат, им наредил на офицерите да ги фотографираат тие уметности, кои изнесувале повеќе од 1.000. Сепак, неговата намера никогаш не била реализирана.

“Свештениците мислат единствено на тоа да ја зачуваат оваа планина и манастирите, затоа што тоа е најсветото место во светот за нив. Ова е местото каде што молитвениот живот е поефикасен од било каде. Тие биле загрозени од нацистите, но во текот на вековите биле особено подложни и на многу други влијанија”, заклучи Симон.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber

- Korsan taksi - betasus giriş