Музиката е чудо

19 мај, 20110
muzika

Со текот на годините слухот ослабува, па звукот на телевизорот мора да го попуштаме, и тешко успеваме да се сконцентрираме на звукот кој сакаме да го слушнеме.

Научниците направиле една студија со која докажале деке музичарите со текот на годините поуспешно ги препознаваат звуците во бучни простории. Тие од најмали години се научени да ги издвојуваат конкретниот звук од останатата звучна слика. Испитувањето било спроведено на 18 музичари и 19 лица кои никогаш не се занимавале со музиката. Сите тие биле на возраст од 45 до 48 години. Резултатот бил јасен, музичарите многу успешно ги издвојувале конкретните звуци од останатата бучава.

Како фактор за оваа способност научниците сметаат дека се возраста кога музичарите почнале да се занимаваат со музика, интензитетот со кој парктикувале да свират, а не кој музички инструмент го практикувале.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi