НАСА со ласер ќе го уништува ѓубрето во вселената

18 март, 20110
nasa 01

Орбитата на Земјата е полна со остатоци од вселената и претставуваат закана за да го уништи комуникацискиот сателит. Со таа цел НАСА ќе направи ласер со кој ќе ги уништи сите  отпадоци. За научниците оваа мисија не е невозможна.

Во моментов во ниската орбита има околу 20.000 парчиња лебдечки отпадоци, а повеќето од нив се остатоци од леталата и остатоци од претходни судири. Со овој ласер ќе се пресече купот ѓубре кое лебди околу Земјата. Ласерот кој ќе се користи е сличен како оној кој се користи во автомобилската индустрија за заварување, само многу посилен. На тој начин ќе се спречи судирот на отпадоците со комуникациските сателити, а и штетата која може да биде предизвикана. Меѓународната вселенска станица е најголемиот вештачки сателит во орбитатата.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi