Не ја пржете рибата

26 мај, 20110
Fish_and_Grill

Нутриционистите советуваат да се јаде барем два пати неделно риба, но тие исто препорачуваат дека не е важно колку пати се јаде риба  туку најважен е начинот на кој таа се приготвува.

Рибата содржи многу хранливи состојки и омега 3 масни киселини. Тие се од суштинско значење за здравјето на човекот. Го контролира крвниот притисок, го намалува количеството на триглицериди, ја подобрува работата на срцето и го зајакнува имунитетот. Особено масната риба е богата со овие состојки, а речната ги има но во помали количини.

Но, треба да обрнете внимание на начинот на приготвување на рибата. Нутриционистите препорачуваат рибата да се пече или да се спрема на скара. Пржената риба во поголема количина на масло ги губи поголемиот дел од хранливите состојки.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi