Не ја занемарувајте моќта на адитивите

2 јуни, 20110
bomboni-ftd

Додатоците во исхраната, односно адитивите, можеме да го поврземе со голем број на потешкотии или болести. Состојбата како алергии, глвоболки или гадење е резултат по конзумирање на одредена храна, тоа значи дека треба подетално да испитаме она што го конзумираме.

За внесување на адитиви најмногу влијаат нашите прехамбени навики. Многу често се случува да внесеме големи количини освежителни напитоци или сокови, а тоа може да доведе до надминување на дневната доза на шеќер што треба да ја внесеме која не е прифатлива за нашето здравје.

Истражувањата покажуваат дека децата се најзагорзена група и тоа поради малата телесна тежина, а внесуваат големи количини на храна која е индустриски обработена, како што се слатките, грицките, гумените бомбони и сладоледот. Најштетни адитиви во суштина се вештачките бои, засладувачите на вкус и вештачкиот шеќер.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma