Олдтајмери: Essex и неговите модели

5 мај, 20110
EssexXL1

Essex, марка на автомобили кои биле произведувани од Essex Motor Company, од 1918 до 1922 година и Hudson Motor Company од Детроид, Мичиген, помеѓу 1922-1932 година. За време на неговите почетоци на производство, се сметал за мал автомобил со прифатлива цена. Essex генерално е заслужен за започнување на трендовите за отворен туринг автомобил, како и затоврени делови за патниците како правило, а не како исклучок.

 

Essex автомобилите биле дизајнирани за да имаат умерена цена, кои ќе бидат прифатливи за просечните семејства. Тие се докажале како издржливи автомобили, а н ивните способности биле потврдени и со самото тоа дека биле автомобили на AAA и Поштенската служба на САД. Во 1919 година Essex завршил со 50 часа, од 3,037.4 милји на тестот за издржливост во Синсинати, Охајо, со просечна брзина од 60.75 милји на час. Essex автомобилите биле заприметени и во многу искачувања на ридови. Во специјална Essex трка на автомобили, Glen Shultz победи во 1923 година на Pikes Peak Hill Climb.

Есекс ја уживаше популарноста веднаш по воведување 1919 годин. Повеќе од 1.130.000 Есекс автомобили беа продадени до 1932 година, кога потоа се пензионира и заменува со Terraplane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi