ОН: До 2050 година 9 милијарди луѓе во светот

4 мај, 20110
worldpopulationdensitybycountry

Обединетите нации обајвија проценки дека светското население до 2050 година ќе ја надмине бројката од 9 милијарди, а дека до крајот на векот ќе достигне 10,1 милијарди, доколку продолжат сегашните трендови.

Најголем дел од овој раст доаѓа од т.н. земји со висока плодност, главно од Африка, некои делови од Азија, Океанија и Латиснка Америка.

Врз основа на средни проекции, бројот на луѓето во светот кој сега изнесува скоро седум милијарди, а треба до крајот на 2023 година да ја надмине бројката од осум милијарди, а до 2041 година девет милијарди.

Според истите податоци, мали варијации во наталитетот би можеле да имаат долгорочни разлики во големината на светското население. Само мал раст на наталитет може да значи дека човештвото до 2100 ќе брои 15,8 милијарди.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi