ОН: Интернетот основно човеково право

11 јуни, 20110
9871716374df1eb0011007215258593_orig

Пристапот до интернетот е човеково право и еден од приоритетите на сите држави да мораат да овозможат пристап до интернетот на сите граѓани, се навело во извештајот од Обединетите нации.

“Со оглед дека интернетот стана незаменлив инструмент во борбата за широк опсег на човековите права, борбата против нееднаквоста, но исто така придонесува за побрз развој, обезбедување на универзален пристап до интернет треба да биде приоритет за сите земји “, рече Frenk La Ru,специјалниот известувач од Обединетите нации.

Тој посочи дека интернет-пристапот е особено важен во услови на криза, како што беа во Тунис и Египет, и дека владите мора да се грижи и да ги избегнат  легислативите кои би можеле да доведат до блокирање на интернетот.

За разлика од другите медиуми, интернетот не е врз основа на еднонасочен начин на комуникација и тоа го прави револуционерен, вели La Rue, кој додал  дека  интернетот  ги прави луѓето веќе да не се пасивни примачи на информации.

Целосниот извештај е објавен Лос Анџелес тајмс , a  можете да го прочитате тука.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma