Откриено што ја забавува работата на мозокот

23 јуни, 20110
0105007.48

Судејќи според најновите истражувања, високо калоричните намирници го забавуваат мозокот со што  се забавува и самиот организам, бидејќи телото се концентрира на варењето на хранта.

Истражувањето презентирано на 25 годишниот состанок Associated Professional Sleep Societies LLC (APSS) наведува дека дневната поспаност може да влијае на контролата на мозокот, која пак е предизвикана од високо калорична храна.

Истражувачите испитувале 12 здрави лица на возраст од 19 до 45 годиниа, кои биле подложени на магнетна резонанца додека им биле покажувани високо калорична и ниско калорична храна. Дневната поспаност се мери преку Epworth скалата за поспаност.

Според резултатите поголемата дневна поспаност поврзана е со смалената активност во префронтален кортекс за време на визуелната презентација од фотографии со високо калорична храна.

Префронталниот кортекс е подрачје од мозкот кое игра важна улога во одвивањето на процесот на инхибиција.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma